Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jabłka pod kruszonką


Gdy w niedzielne popołudnie dopada mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce przezornie brak jakichkolwiek sklepowych smakołyków- jabłka pod kruszonką stanowią doskonałe wyjście z sytuacji.

Składniki:
2 jabłka
pół cytryny
szczypta cynamonu
trochę rodzynek lub suszonej żurawiny
ok.50 gram brązowego cukru
ok.50 gram masła
ok.70 gram mąki ( na pół biała i razowa)
garść płatków owsianych

Na łyżeczce masła podsmażyć starte na tarce jabłka ( ze skórką- lepszy aromat). Wycisnąć cytrynę, dodać skórkę z pół cytryny oraz cynamon. Następnie dodać żurawinę lub rodzynki, opcjonalnie trochę brązowego cukru. W międzyczasie połączyć mąkę z cukrem dodać masło i płatki owsiane, całośc wyrobić na kruszonkę. Posypać nią jabłka, całość wstawić do nagrzanego na 200C piekarnika na ok 20-30 min- do zarumienienia. Można podawać z lodami waniliowymi lub śmietanką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...